Skip to content

The Planning Forum, attended by members of the Regency Society and Hove Civic Society committees, meets monthly to discuss planning applications which the Forum considers significant.

Each society forms its own view on the applications and decides what action, if any, to take.

In our latest meeting we considered the following issue:

Tangle of buildings streamlined

The Regency Society welcomed this refurbishment and extension of 126-127 St James’s Street to provide four residential dwellings. Although access to the site is presently from St James’s Street the application site is to the rear of the Flemish Renaissance-style façade abutting the rear of Steyne Mansions on Stein Street.

The site covers a row of linked buildings on the north east side of Steine Street, which runs east from Old Steine to the corner (where the site is), then south towards the sea front.

Although the property is not of architectural significance, the area around it is. In the East Cliffe Conservation area it is surrounded by listed buildings at 1-4, 124 and 130 St James’s Street and the Star Inn at 7-9 Manchester Street.

The ground floor of the buildings are presently occupied by an amusement arcade and tanning parlour; the first floor is unoccupied and in decay. The proposal is to rebuild the upper floor and add a second floor to create four duplex residential units with access to the apartments via a new entrance and staircase located on Steine Street.

The application provides a sound heritage statement and is thus designed with sensitivity to the area, particularly in terms of its mass and materials. The design solution will significantly lift a somewhat neglected back street, once mews for the buildings on Old Steine, and enhance rather than compete with its heritage surrounds.

See application here

Would you like to comment on this article? The committee, RS members and other site users would be interested to hear your views so we are inviting you to share your thoughts online. If you would like to do so you will need to register first – it only takes a moment and once registered you can log in and comment on other articles on this site in the future. Click here to register. If you have already registered, simply click on ‘you must be logged in’ at the bottom of the page.

The Planning Forum, attended by members of the Regency Society and Hove Civic Society committees, meets monthly to discuss planning applications which the Forum considers significant.

Each society forms its own view on the applications and decides what action, if any, to take.

In our latest meeting we considered the following issue:

Building new council homes should be good news

If one follows the views of the Regency Society on planning applications for housing it is noticeable our objections commonly relate to the need for greater density and affordability, particularly in large sites in response to demand. By contrast, on occasion objections may relate to over-development.

However, the recent application for a block of 30 flats on council land on Lewes Road attracts a different sort of objection.

Trustee Kate Jordan sets out the reasons for our objection.

“The Regency Society opposes plans for a 7 storey residential block in Selsfield Drive. Though the scheme will provide much needed social housing, the current design is out of scale with the surrounding buildings and fails to respect the 'garden suburb' grain of the area. Moulescoomb is an important early cottage-style council estate, laid out to the design principles of Ebenezer Howard by the renowned planners Adshead and Ramsey (also responsible for the Duchy of Cornwall Estate in Kennington) with the intention of providing 'homes fit for heroes'.The carefully-considered street plan follows the topography of the Downs and comprises generous front and rear gardens and expansive grass verges. While the development under construction on the nearby Preston Barracks site sets a precedent for tall buildings along the Lewes road, these form a cluster, whereas the proposed building on Selsfield Drive sits awkwardly with the surrounding low rise blocks, dominates a key piece of the original landscaping and is insensitive to the general character of the area.”

See application here

Would you like to comment on this article? The committee, RS members and other site users would be interested to hear your views so we are inviting you to share your thoughts online. If you would like to do so you will need to register first – it only takes a moment and once registered you can log in and comment on other articles on this site in the future. Click here to register. If you have already registered, simply click on ‘you must be logged in’ at the bottom of the page.

Many members will have noticed the Astoria Cinema building in Gloucester Place in the course of its demolition. Our June 2018 update included a photo taken of glimpses of the interior. Other pictures of this disappearing Brighton icon, soon to be replaced by a block of flats, have featured in the press and social media in May and June 2018.

James Gray obtained images of the building going up in 1932 (vol 30 nos 85- 89):

 

 

 

The Planning Forum, attended by members of the Regency Society and Hove Civic Society committees, meets monthly to discuss planning applications which the Forum considers significant.

Each society forms its own view on the applications and decides what action, if any, to take. 

In our latest meeting we considered the following issues: 

Monsieur Poirot would not approve

Number 4 Grand Avenue is one of Hove’s finest 20th century buildings. It is also one of the best preserved.

It was built in 1939 to a design by Murrell and Pigott. It’s 1930s look is striking and, in the words of Regency Society member Robert Nemeth, “it would make an ideal home for a certain Monsieur Poirot”.

It is important that its distinctive appearance should be preserved. That is why the Regency Society has objected to a planning application to install a glass balustrade behind the balcony railing on the eighth floor.

The reason for the plan is perfectly understandable, to reduce the risk children falling through the existing railings. So why are we objecting?

The balcony is on the top floor and is clearly visible against the sky. Glass is a far from an invisible material and, in this position, it will act as a reflector. We are also worried that the proposed fixing into the stone parapet will not be strong enough to resist high winds.

We believe that there are alternative solutions. For example, an additional metal railing composed of fine horizontal bars set back behind the existing railing would be almost invisible. See the planning application here

The society has welcomed a plan to install a new sign near the landward end of the pier. The sign will read “Brighton Palace Pier” thus restoring its previous, but not quite its original name. Back in 1899 when the pier was opened, it was named the ”Brighton Marine Palace and Pier” and the initial BMPP can still be seen in places as you stroll along it.

However, we are less impressed by a new structure which has appeared directly outside the pier entrance. It is a large, windowless, wooden shed housing a gift shop and it looks quite out of place. No planning application has been made as far as we know. We have asked the Council to take enforcement action.

See the planning application here

Proposal for King’s House in Hove

We’re not at all happy with the proposal for the King’s House on Grand Avenue – read about our concerns here.

Would you like to comment on this article? The committee, RS members and other site users would be interested to hear your views so we are inviting you to share your thoughts online. If you would like to do so you will need to register first – it only takes a moment and once registered you can log in and comment on other articles on this site in the future. Click here to register. If you have already registered, simply click on ‘you must be logged in’ at the bottom of the page.

1

Edward Street is not one of the city’s most attractive thoroughfares. The western section, between Grand Parade and Upper Rock Gardens, is a wide, pedestrian-unfriendly dual carriageway. Its north side presents a depressing series of unattractive, buildings, constructed right up to the pavement edge.

Amex House, previously amongst them, offered a “breath of fresh air” in this unrelenting gloom. Set back from the pavement, its frontage provided an attractive, sunlit public space. It was one of Brighton’s best pieces of late 20th century architecture. The design was distinctive, and the materials were sympathetic to its coastal location.

A proposed new scheme places tall buildings right up to the pavement, closing up this one gap in the street-scene. There are open spaces further back in the development, but their position is unlikely to be as successful as that in front of Amex House. Surrounding buildings will block out the sun for much of the time.

Cafés are included at ground floor level. The plans show open air tables and chairs, creating an inviting impression of vibrant communal spaces. But we do not believe that cafés would flourish in these spaces, starved of sunlight probably subject to wind tunnel effects. They would have a much better chance of commercial success located in a larger, sunnier piazza, open to Edward Street, where they could also enliven that street’s dreary north side.

A tall, dense development is not unreasonable on this city-centre site. The proposed south-west building (block F) could be moved 15-20m. back from the pavement edge to re-create the piazza on Edward Street. The floor space lost could be re-located further back in the site, by increasing the height of the rear-centre block. This would have the extra advantage of adding variety and articulation to the profile of the development.

The designs proposed for the new buildings themselves are boring and bland. They show no sympathy for their location in one of England’s most significant seaside towns. No attempt has been made to use the roofs to create additional green space.

This site offers an opportunity to create a striking architectural statement to match that of the former Amex House. That opportunity will be lost if the current plans are approved.

Read the planning application here

Read our submission to the council

 

We are grateful to member David Roberts for reminding us of a twentieth century building designed by our Vice President, John Wells Thorpe, which was not included in the RIBA map shown at the 'Mapping the best of Brighton Modern' event on 21 February.

...continue reading "Church of the Ascension in Westdene"

Toads Hole Valley is by far the largest urban fringe site identified for development in the City Plan. The Council has recently published a “Supplementary Planning Document” for the site. This sets out in more detail how they see its development.

The arrival of St Congar's masterplan

One of the challenges of a site as large as Toads Hole Valley is ensuring development is coherent rather than piecemeal. This now looks more likely with the recent arrival on the scene of development company St Congar. They intend to work in conjunction with the landowners on a masterplan. They will not undertake  development themselves but instead split the site into parcels of land for development by different investors.

...continue reading "Toads Hole Valley: recent consultation"

The Pavilion Tea House in Hove Park is much loved by locals, particularly when the sun is shining, and you can sit outside. However, this pleasant building is no longer large enough to cope with the all-year-round business it now attracts. The kitchen is cramped, there are no toilets or disabled facilities and the inside seating is limited.

...continue reading "A new tea house for Hove Park?"

David Robson considers the current plans to remodel Valley Gardens and is disappointed.

Valley Gardens is a precious green lung that barely survives between two arteries of thundering traffic at the heart of our City. Framed by a theatrical backdrop of buildings of different styles and periods, it has the potential to act as an exciting urban promenade, as an event space, as a place of repose. However, plans currently being advanced by the Council fail to exploit this potential and promise little more than clipped grass, trampled flowerbeds and bonded gravel.

...continue reading "How grey is our valley – we object to proposals for Valley Gardens"